Fără categorie
Ce se Intâmplă Când Dormi?
00:00 – 01:30 Ce se Intâmplă când Dormi?
Ai crede că nimic. Că pur și simplu dormiți, tu și creierul tău. Mda, așa se credea până acum vreo 70 de ani, dar se credea greșit. Creierul tău nu doarme. Până și creierul care nu face nimic o zi întreagă, noaptea tot are treabă: își ține „stăpânul” în viață, fiind angajat într-o serie de activități necesare acesteia.
Una peste alta, dormim o treime din viață. La o medie de 75 de ani de viață dormim 25. Știu, o să te înfurie și o să-ți spui că e păcat de atâta timp pierdut. Lipsa somnului ți-ar afecta viața într-un mod negativ și n-ai câștiga nimic, ba dimpotrivă. De fapt fără somn nici n-ai putea trăi.
01:31 – 02:46 Somnul Non-Rem
De-a lungul timpului pe care îl dormi, din 90 în 90 de minute, creierul trece prin două tipuri de somn. Când REM, când non-REM. De vreo 4-5 ori pe noapte.
De cum pui capul pe pernă, primul se instalează somnul non-REM. Dar și el se desfășoară în patru etape. În cea dintâi etapă nici nu dormi, nici nu ești treaz. Ești între. Buimac, așa. Adică dacă vecinii de deasupra – care au gresie în casă absolut peste tot – scapă cheile din mână, sari din pat în secunda doi! (Să „scape” careva chei sau tacâmuri pe gresie.) Și tresari când vreun neanderthalian trântește ușa de la lift de-i sare arcul, că deh, a venit el prost dispus de la cârciuma din cartier după ce s-a întrecut cu naveta de bere.
În a doua etapă a somnului non-REM începi să devii puișoooor, ai somnul ușooor, respirația și frecvența cardiacă sunt regulate iar temperatura corpului scade puțin.
Păi și vin după aia etapele trei și patru, de profesionist, când dormi… lemn. Profund. Cea mai odihnitoare și reconfortantă fază a somnului. Aia în care cine și-a uitat cheile și sună la ușă are toate șansele să doarmă pe preș. În această etapă scade nițel tensiunea, încetinește respirația și se relaxează mușchii (hai, lasă, că nici până acum nu ai făcut chiar body-building!).
02:47 – 04:01 Somnul REM
Până nu demult, oamenii de știință erau convinși că, de fapt, cel mai odihnitor somn este cel REM. Uite că nu! De fapt somnul non-REM, cu toate cele patru faze ale lui, dar în special 3 și 4, ar fi cel folositor organismului.
După o oră și jumătate de somn non-REM, te îndrepți glorios (dar inconștient) către faza REM. Sistemul nervos simpatic începe să devină activ, tensiunea arterială, pulsul, frecvența respirației și temperatura corpului cresc la nivelul avut ziua, pe trezie. Păcat că nu poți să te și vezi în faza aceasta a somnului! Te-ai distra copios urmărind cum, sub pleoape, îți joacă ochii ca la sloturi. Dar corpul este inert, relaxat, pentru că dormi și visezi. Și câte nu visezi… Curios (sau nu!) este că în această fază creierul are exact aceeași activitate ca atunci când ești pe punctul de a te trezi. Faza REM a somnului este cea în care visele sunt cele mai vii și mai emoționale. Celelalte, bazate mai mult pe concepte, se petrec în somnul non-REM.
Unii oameni de știință susțin că somnul REM permite creierului să se ocupe de situații sau emoții pe care s-ar putea să nu le întâlnim în viața de zi cu zi. Alții cred, însă, că ar putea fi o modalitate de a dezvălui amintiri sau de a procesa sentimente ori emoții nedorite. Adevărul, însă, nu îl știe nimeni cu certitudine. Pentru că somnul încă are secretele lui, chiar dacă somnologii… s-au trezit că trebuie să știe totul despre el, în amănunt.
04:02 – 05:05 Cand sforaim in somn?
Presupun că ești curios să îl știi: în ce fază a somnului începi să sforăi de se zguduie patul și îți iei ghionturi ca să te întorci pe cealaltă parte. Studiile… adormiților (ăștia temporar, bineînțeles!) au arătat că zgomote comparabile cu ale drujbei produci în etapa a patra a somnului non-REM, când mușchii sunt relaxați și respirația devine lentă și ritmică. Atunci când dormi cel mai adânc și pari atât de liniștit, dar în realitate ești o mașină infernală. Și cel mai rău e că ești și greu de trezit în etapa aceasta.
Auzi, știi ceva? Mai vorbim și altă dată, că simt miros de non-REM în zonă. Hai, noapte bună!
—
Bun venit pe canalul Pacientul 2.0! Acest canal este menit să ofere informatii medicale verificate și să ajute în crearea de comunități de bolnavi cronici, să le ofere cu ajutorul tehnologiei acces la educație medicală, experiența altor pacienți, terapii și asistență în obținerea lor.
Pacientul 2.0 sprijină asociațiile de pacienți să folosească tehnologia în obținerea de noi membri și în comunicarea modernă cu ei. Daca v-a placut acest video, nu uitati sa va abonati si sa apasati pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Ne gasiti si pe Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Va multumim!
Comentează