Organismul Uman
Cât timp stau Alimentele în STOMAC
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate si VALIDATE MEDICAL de dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la Centrul Medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian
Acest proces are de fapt trei etape separate: una orală, una gastrică și una intestinală. În etapa orală, când alimentezi malaxorul, prin mestecare mâncarea se descompune în particule mai mici și se amestecă cu saliva. O enzimă din salivă, numită amilază, descompune particulele și formeaza bolusul alimentar, masa aia moale pe care o înghiți. În următoarea etapă, cea gastrică, pe bolusul ajuns în stomac sare o enzimă din suscul gastric, numită pepsină, să descompună proteinele, timp în care nici sucul gastric nu stă de pomană că omoară pe capete bacteriile și virusurile care ar putea fi în alimente, ca să te protejeze de îmbolnăviri.
În stadiul intestinal al digestiei, nutrienții și apa care au fost separate din alimentele digerate trec prin pereții intestinului subțire, intră în fluxul sanguin și își văd de drum în diferite zone ale corpului, unde sunt folosite pentru a repara și a construi. Alimentele neabsorbite și nedigerate care rămân, se deplasează catinel pe alt drum, în intestinul gros, unde sunt absorbiți mai mulți nutrienți și apă, iar ce rămane (tescovina cum ar veni) o să fie dat afară printr-o mișcare intestinală.
Pentru ca stomacul să se golească, adică alimentele să treacă din el în intestinul subțire, în principiu sunt necesare două până la patru ore. Dar nu-i bătut în cuie să fie așa pentru toată lumea, pentru că perioada asta de timp este totuși influențată de niște factori cum ar fi tipul și cantitatea de alimente consumate (că doar n-oi crede că-i tot un drac dacă mănânci o-ntreagă pulpă de purcel sau o ceșcuță cu spanac!), și mai este influențată de hormoni și de sex. (Femeile au tendința de a digera alimentele mai încet decât bărbatii, dar mamaie era din alt film.)
Stați să vă zic, ca să se înțeleagă bine, să nu credeți că în alea (teoretic) două-patru ore ce-ai mâncat ai și… evacuat. Este vorba numai de timpul necesar alimentelor de a trece din stomac în intestinul subțire. Numai de a se goli stomacul. Pentru că întregul proces de digestie, parcurgerea tuturor celor trei etape, de când ai mâncat și pâna toate s-au… dus, au plecat, durează ăhăăăă… între 24 și 72 de ore.
Compoziția alimentelor poate juca un rol important în timpul necesar pentru ca alimentele să părăsească stomacul. Haideți să vedem ce influențează durata de timp în care stomacul se golește. În primul rând, cum de altfel este și de așteptat, lichidele pleacă cel mai rapid din stomac. De exemplu, după 10 minute de când ai băut un pahar cu apă, jumătate din cantitate s-a și tirat. Alimentele solide în schimb au, desigur, de stat, pentru ca sucul gastric să le descompună. Alt factor de care depinde viteza de golire a stomacului este conținutul caloric. Alimentele dar și băuturile care au mai puține calorii, stomacul mai rapid îl vor părăsi. Și reciproca: celor bogate în calorii mai mult timp le va trebui. Dacă apa, cum am zis, pleacă din stomac foarte repede, nu la fel se întâmplă și cu paharul de suc din fructe sau cu un milkshake.
Alimentele și băuturile bogate în carbohidrați și proteine sunt descompuse mai ușor în stomac și, ca urmare, părăsesc stomacul mai repede, iar cele bogate în grăsimi și fibre stau mai mult timp în stomac. De asta atunci când mâncați astfel de alimente ele țin de foame mai mult timp.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#dieta #medical #sanatate
Comentează