Cât e GLICEMIA NORMALA funcție de VÂRSTĂ, sex, diabetic sau nu

Care este #glicemia #normala. În acest video îți arătăm care este glicemia normală la diabetici sau persoane sănătoase, în funcție de vârstă sau momentul zilei. Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Glicemia știi ce e: nivelul glucozei (zahărului) din sânge, glucoza care rezultă din digerarea alimentelor care conțin carbohidrați. Așa că ea nu are cum să fie un parametru fix, de o anumită valoare, și aia stabilă. Nu e ca și când te întreabă cineva ce înălțime sau ce greutate ai și tu poți să-i răspunzi pentru că de dimineață până seara sau de seara până dimineața nu s-a schimbat nimic.

Dimineața, la trezire, nemâncat, ne… nimic, omul sănătos are o valoare glicemică situată între 70 și 100 miligrame pe decilitru. Bagă ceva la maț, îl liniștește pe zgomotosu’ și zbang crește glicemia până la cel mult 140 de miligrame pe decilitru. Că doar mănânca și el ca omul sănătos, nu rumegă frunze.
După cam două ore, glicemia scade înapoi sub 100, da’ nu-i bai, așa-i normal. Primejdie e dacă NU scade sub 125 de miligrame pe decilitru, pentru că de la 125 în sus se consideră că e hiperglicemie și-ai… murdărit-o la pălărie. Și îți spunem cu respect că vorbim deeeeeeeeee… diabet.

Dar glicemia poate să și scadă prea mult, la omul sănătos, atunci când nu mănâncă și se ține bățos. O valoare sub 70 de miligrame pe decilitru e hipoglicemie. Brusc te ia cu fomică la burtică și cu greață, cu amețeli, tremurături și transpirații, te simți slăbit, cu senzație de furnicături în mâini și picioare și devii agitat, parcă nu mai ai stare. Nu mai aștepta, repede-te-n mâncare! Când nivelul glicemiei coboară sub 60 de miligrame pe decilitru, poate fi afectată funcția cerebrală, fără mișto. Trebuie neapărat să bagi ceva la gușulică, dar ceva care să conțină carbohidrați și să-ți ridice rapid glicemia: niște biscuiți, o felie de pâine, o băutură care conține zahăr, un măr, struguri, suc de portocale sau alimente gătite, bogate în amidon, ca de exemplu cartofi, orez sau paste.

Ce trebuie reținut: că valoarea normală a glicemiei unei persoane cu diabet nu este aceeași ca a unui om sănătos. Și mai important pentru ei este cât de mult diferă nivelul glicemiei de dinainte de masă față de cel de după masă. Dacă să zicem că înainte de masă era undeva între 70 și 130 de miligrame pe decilitru, o glicemie considerată bună la una-două ore după chiolhan ar trebui să fie maxim 180 de miligrame pe decilitru. Când persoana cu diabet urmează să facă mișcare, înainte să pună încălțămintea sport în picioare ar fi bine să se asigure că are o glicemie de cel puțin 100 miligrame pe decilitru. La fel va trebui să și-o controleze și înainte de culcare, ideală fiind o glicemie situată între 100 și 140 de miligrame pe decilitru.

Atenție părinți de pitaci sub 6 ani, cu diabet, să știți, să nu vă speriați: la ăștia mici valorile normale ale glicemiei oscilează ce n-ai văzut. Pe stomacul gol trebuie să fie de maxim 100 miligrame pe decilitru, înainte de masă între 100 și 180, iar după masă (la o oră, o oră și jumătate) ar fi bine să fie cam 180. Nu te panica dacă înainte de culcare glicemia ajunge și la 200.

Hai să vedem cum trebuie să fie glicemia la puștii între 6 și 12 ani și la adolescenții între 13 și 19 ani diagnosticați cu diabet.
La grupa de vârstă 6-12 ani, pe stomacul gol, între 80 și 180; înainte de masă între 90 și 180, și înainte de culcare între 100 și 180 de miligrame pe decilitru.
La adolescenți: pe stomacul gol între 70 și 150, înainte de masă între 90 și 130, iar înainte de culcare între 90 și 150 de miligrame pe decilitru.
Și la ăia mici, și la ăștia mai mari, dacă urmează să facă mișcare, glicemia trebuie să fie cel puțin 150 miligrame pe decilitru.

Și ultima categorie, cea a femeilor însărcinate. Aici avem două situații. Gravidele cu diabet preexistent și cele care l-au dezvoltat în sarcină, așa numitul diabet gestațional. Un nivel normal al glicemiei pe stomacul gol la cele cu diabet preexistent este cel situat între 60 și 99 de miligrame pe decilitru, urmând ca la una-două ore după masă să fie undeva între 100 și 129 de miligrame pe decilitru. La cele care s-au pricopsit cu diabet în sarcină, o glicemie normală pe stomacul gol este sub 96 de miligrame pe decilitru, iar după masă sub 120.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *