Care este TEMPERATURA corectă: secretul pentru Rezultate Exacte

Află care e CEL MAI BUN TERMOMETRU + ce reguli trebuie respectate pentru a avea cele mai CORECTE rezultate, mai ales la COPII și la VÂRSTNICI + vei afla când trebuie administrate antitermicele!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate si VALIDATE medical de dr. Daciana Toma, medic de familie, și vicepreședinta vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Prima informație care probabil că pe mulți îi va surprinde pentru că este contrară unei păreri larg răspândite, este aceea că nu există o „temperatură normală”. Mai degrabă există un interval în care temperatura corporală poate fi considerată normală.

1. Măsurare rectală.
Este cel mai fiabil mod de a obține o valoare a temperaturii centrale a corpului. Variația rezultatelor acestui tip de măsurare este scăzută, iar precizia este deosebit de ridicată. Intervalul normal de temperatură măsurată rectal se situează între 36,6 °C și 38,0 °C.

2. Măsurare orală, care poate fi făcută bucal (la nivelul obrazului) sau sublingual. În ambele cazuri, temperatura este mai mică decât cea măsurată rectal cu până la aproximativ 1,1°C. De preferat este măsurarea sublinguală. Intervalul normal al temperaturii orale este cuprins între 35,5 °C și 37,5 °C.

3. Măsurare axilară, făcută la suprafața corpului, metodă folosită când nu existau termometrele moderne și inteligente de azi, ci numai bătrânul termometru cu mercur. Așa, doar ca o curiozitate, știi de ce brațul sub care se punea termometrul trebuia ținut strâns și apăsat pe corp? Nu că să nu-ți cadă termometrul ci pentru a nu fi influențat de temperatura ambientală. Știai? La adulți, temperatura la măsurarea axilară este mai scăzută decât la cea rectală cu până la 1,9 °C, intervalul normal al temperaturii luate la subsuoară fiind între 34,7 °C și 37,3 °C.

Așa cum probabil că ai văzut, există și termometre care măsoară temperatura la nivelul urechii sau al frunții. Auriculare sau temporale. Măsuratoarea este realizată de un senzor cu infraroșu și este utilizată în special la sugari și copii mici. Ambele tipuri de termometre sunt foarte simplu de folosit, nu produc niciun fel de discomfort și au un grad foarte ridicat de precizie.

Termometrele în care nu ai nicio bază, pentru că sunt inexacte, sunt cele cu bandă de plastic (măsoară doar temperatura pielii), termometrele cu suzetă (trebuie să stea în gura copilului mult timp ca să înregistreze temperatura) și termometrele cu aplicații pentru smartphone. Dacă încă mai ai în casă termometru cu mercur, renunță la el pentru că e și dificil de citit, nici n-o nimerește întotdeauna și mai e și periculos dacă îl spargi și te alearga prin casă argintul viu.

Acuma cu termometrele astea moderne: ca să te asiguri că îți arată o valoare corectă, în primul rând trebuie să-l utilizezi conform instrucțiunilor, așa că nu arunca hârtia care le conține înainte să citești.
Apoi, dacă e un termometru pe baterii, verifică-le, pentru că niște baterii slabe dau citiri eronate. Și să mai ai în vedere un aspect: temperatura normală este de obicei mai scăzută dimineața și crește în timpul zilei, atingând maximul la sfârșitul după-amiezii sau seara. Tot o modificare normală este ușoara creștere a temperaturii în a doua parte a ciclului menstrual (după ovulație).

Deoarece măsurarea temperaturii orale este de departe cea mai populară, haide să afli care este tehnica prin care ea se realizează corect. În primul rând, este important ca temperatura orală să fie stabilizată. Dacă tocmai ai venit de afară (unde era rece) sau ai băut un pahar cu apă rece ori, dimpotrivă, ai băut o gură de cafea fierbinte, așteaptă câteva minute, minim 5, înainte de a măsura temperatura. Apoi așează vârful termometrului sub limbă, în buzunarul sublingual, care este locul format de partea din spate a limbii și podeaua gurii. Gura trebuie să fie relaxată. Dacă o strângi asta poate produce o creștere a temperaturii sau deteriorarea termometrului. Chiar dacă termometrele moderne sunt în general foarte ușoare, totuși e bine să îl ții în poziție cu mâna, ca să reduci riscul să-ți alunece. Ții gura închisă și nu vorbești în timpul măsurătorii, că nu crăpi 40 de secunde. Și nici nu îl scoti din gură până nu auzi semnalul sonor care anunță că s-a realizat citirea finală.

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #romania #temperatura
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *