Alimente pentru RINICHI cu Probleme

Iată DIETA care îți păzești Rinichii deja bolnavi, ce alimente AJUTĂ și ce alimente trebuie EVITATE!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Ca în multe alte afecțiuni, și în boala renală cronică dieta este importantă și deci va trebui să fiți atenți și la ce mâncați, și la ce beți. Și are logică: un rinichi bolnav nu va mai putea elimina deșeurile și lichidele din organism așa cum ar trebui și cum o face un rinichi sănătos. O dietă corectă, prietenoasă cu ei, îi va ajuta mai rău să nu se deterioreze și într-o stare cât se poate de bună (pentru acea afecțiune) să se păstreze.
Primul și cel mai important lucru este reducerea, limitarea și în unele cazuri chiar eliminarea sodiului din alimentație. Adică a sării. Prea multă sare în bucate are efecte negative confirmate atât asupra rinichilor cât și a inimii. Pentru că rinichii nu pot să scoată din corp excesul de sare și de lichid, acestea se acumulează și hipertensiune arterială declanșează. Și de-acolo să te ții, câte altele or mai veni. Zahărul este iar o problemă. Prea mult zahăr duce la creștere în greutate, creșterea în greutate la diabet, iar diabetul afectează rinichii. Printre altele… Și când spun zahăr, nu e vorba numai de prăjituri și de bomboane, e vorba și despre băuturile dulci dar și despre sosuri din comerț.

Atenție și la aportul de fosfor și calciu din alimente. Pentru rinichii sănătoși nu e nicio problemă să elimine fosforul de care organismul nu are nevoie, însă când ei nu mai funcționează corect, nivelul de fosfor poate crește prea mult, iar acest lucru să te expună riscului unei boli cardiace. În plus, nivelul de calciu începe să scadă, iar pentru a compensa acest lucru, corpul și-l trage din oase, acestea devenind fragile și ușor de… frânt. Prin urmare aportul de fosfor trebuie limitat. Așa că uită-te pe etichetele produselor ca să vezi cât de mult fosfor conțin, nu exagera cu carnea și peștele, cu produsele lactate și cu alimentele procesate. Și ultimul element (că și la ăsta trebuie să fii atent) este potasiul. Aceeași poveste și în cazul lui: când rinichii nu îl pot filtra, în sânge prea mult potasiu vei avea și probleme grave ale inimii s-ar putea declanșa. Potasiul se găsește în multe fructe și legume, cum ar fi bananele, cartofii, avocado, portocalele, broccoli fiert, morcovii cruzi, verdețurile, roșiile și pepenii. Medicul ți-ar putea da dezlegare să consumi alimente care nu conțin așa de mult potasiu, de exemplu mere și suc de mere, suc de afine, merișoare, căpșuni, afine, zmeură, prune, ananas, piersici, varză, conopidă fiartă, sparanghel, fasole verde, țelină și castravete.

În funcție de cât de gravă este boala de rinichi, e posibil ca medicul să-ți facă și alte modificări în dietă, ca de exemplu să trebuiască să reducă consumul de alimente bogate în proteine, în special cele de origine animală.

Ia să aruncăm acum o privire și să vedem care sunt cele mai bune alimente pe care poți să le incluzi în dieta ta, dacă suferi de o boală de rinichi: conopidă (pentru că are un conținut scăzut de potasiu), hrișcă (nu conține mult fosfor și are fier), albuș de ou (are proteine dar foarte puțin fosfor – numai bine), biban de mare (și el tot puțin fosfor are), usturoi (alternativa care dă mâncărurilor savoare, folosit în loc de sare), ulei de măsline (sursă bună de grăsime, dar, la fel, fără fosforel), afine și struguri roșii.

Și alimentele de evitat: avocado (fiindcă are potasiu la greu), pâinea integrală (conține prea mult fosfor și potasiu), orezul brun, lactatele, carnea procesată (uscată, sărată, conservată), cartofii (mult potasiu și în ei), spanacul, roșiile, supele instant, conservele, murăturile și măslinele (e de înțeles de ce!), bananele, caisele, curmalele, stafidele și prunele uscate, portocalele și sucul de portocale și încă unele pe care le știți: chipsuri, covrigei, biscuiți.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #dieta #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *