Ai pierderi de MEMORIE? Iată ce poate să însemne

Afli cum să îți păstrezi memoria bună și dacă UITAREA înseamnă o Tiroidă Subactivă, o Demență Senilă, Alzheimer și altele + ce lucruri îți deranjează somnul și memoria.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Crisanda Vîlciu, medic primar neurolog, căreia îi mulțumim!

Amintirile se formează într-un proces în trei etape: codificare (învățarea informațiilor), stocare (menținerea acelor informații în timp) și recuperare (recuperarea informațiilor stocate). Începând cu vârsta mijlocie, viteza de recuperare a memoriei poate încetini. De exemplu, poate dura mai mult să-ți amintești unele lucruri, fără ca asta să însemne că ți-ai pierdut memoria. Repet: dacă o dată pe săptămână uiți câte ceva, nu te alarma. În schimb, dacă începe sa se întample tot mai des și depui mult efort ca să găsești lucruri pe unde le-ai pus sau dacă cineva care te știe bine cum ești îți spune că a observat că se întâmplă ceva cu memoria ta, merită să ții cont și să te cauți.

Sigur că da, pierderea memoriei poate avea o reală legătură cu demența senilă, însă declinul acesteia este progresiv, agravându-se în timp. Persoanei îi este afectată capacitatea de muncă, este posibil să uite drumul spre casă, și treptat ajunge să uite lucruri pe care le făcea zi de zi, cum ar fi să se îmbrace sau să facă duș.

Mai avem și situația deficitului cognitiv minor, când pierderea memoriei este mai mare decât te-ai aștepta pentru cineva de vârsta ta. Unii oameni cu deficiență cognitivă ușoară dezvoltă demență, dar alții nu, însă tot trebuie reținut că prezența ei reprezintă un risc de trei până la de cinci ori mai mare de a dezvolta demență.

Problemele de memorie pot avea și cauze comune. Și tratabile.

Dacă nu dormi suficient sau dacă somnul nu este odihnitor, memoria începe să-ți joace feste. La fel, din același motiv, ai schimbări de dispoziție, te atinge anxietatea, iar astea afectează memoria.

Apoi, medicamentele. Tranchilizantele, antidepresivele sau unele medicamente pentru tensiunea arterială pot provoca stare de confuzie și pot afecta memoria. Același lucru îl pot face și unele medicamente care tratează arsurile la stomac (cum este cimetidina) sau cele care sunt prescrise în cazurile de vezică hiperactivă.

În spatele problemelor cu memoria mai poate sta o tiroidă subactiva, care creează probleme de somn și provoacă depresie, iar acestea două pot foarte bine să fie cauze ale uitării.

Stresul si anxietatea, la fel: fac mai dificile atenția și concentrarea, blochează formarea de noi amintiri și accesul la cele vechi, ceea ce înseamnă, iată, probleme de memorie.

Depresia este și ea o cauză a rateurilor memoriei. Semnele clasice de depresie, pe care le știe toată lumea, sunt sentimentul profund și persistent, copleșitor de tristețe, pierderea interesului față de lucrurile care înainte te bucurau și îți făceau plăcere, dar și uitarea este, de asemenea, fie un semn al depresiei, fie o consecință a ei. Până la 6 din 10 persoane cu depresie pot avea probleme de memorie, severitatea lor fiind diferită de la caz la caz.

Ce te expune riscului de a dezvolta probleme de memorie? La fel ca în oricare altă boală, echilibrul dintre factorii de protecție și cei de risc determină probabilitatea de a dezvolta pierderi de memorie sau demență. Dacă există antecedente familiale de demență și deja au apărut și simptome, este important să fii evaluat de un specialist, pentru că există terapii care pot schimba cursul tulburărilor de memorie.

Fumatul, expunerea la poluare, stresul, alimentația necorespunzătoare, lipsa somnului și a exercițiilor fizice cresc riscul de pierdere a memoriei.

Dacă ai avut un accident vascular cerebral sau o leziune cerebrală traumatică ori suferi de obezitate sau boli de inimă, de asemenea riscul crește.

Uneori, ceea ce pare a fi o problemă de memorie poate să fie numai una de atenție. De aceea este bine sa fii conștient de obiceiurile și tendințele care ar putea interfera cu performanțele memoriei.

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *