Organismul Uman, Sănătate Digitală
13 metode CONTRACEPTIVE + mituri populare
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
1. Metoda calendarului
Cea mai veche metodă de predicție a perioadei fertile a unei femei. Și cu cea mai redusă eficiență. Poate cele cu un ciclu menstrual regulat s-ar putea încrede cât de cât în această metodă, și asta după ce timp de luni bune mâzgălesc filele calendarului pentru a identifica perioada fertilă. Cele cu ciclu neregulat nu se pot baza nicicum pe calendar.
2. #Prezervativul
Popular, ieftin și eficient. Asta dacă este folosit corect. Cele mai frecvente greșeli de utilizare care îi pot anula „meritele” sunt folosirea unui prezervativ nepotrivit ca mărime sau expirat, folosirea unui obiect ascuțit sau a dinților pentru deschiderea ambalajului, rularea greșită sau omisiunea de a lăsa un spațiu în vârful acestuia. Dacă se întâmplă (și se mai întâmplă) ca în timpul folosirii să se producă o deteriorare a prezervativului ori să alunce de la locul lui, se va apela la contracepția de urgență.
3. #Spermicidele
Sunt metode contraceptive locale pe bază de substanțe chimice care distrug spermatozoizii. Spermicidele sunt sub formă de ovule, supozitoare, tablete, creme, geluri sau foițe.
4. #Pilula de a doua zi
Asta-i contracepția de urgență. O pastilă cu o concentrație mare de estrogen și progesteron care întârzie sau suprimă ovulația în luna respectivă, eliminând riscul unei sarcini nedorite.
5. #Pastilele contraceptive
Monohormonale (cu progestogen) sau combinate (estrogen și progesteron), pastilele contraceptive inhibă eliberarea ovulelor din ovare, îngroașă mucusul cervical și „taie calea” spermatozoizilor spre cavitatea uterină și trompele uterine.
6. #Steriletul
Cea mai utilizată metodă de contraceptie, steriletul, este un dispozitiv intrauterin care are forma literei T și poate fi din cupru sau hormonal. Cel din cupru provoacă o reacție inflamatorie la nivelul mucoasei uterine, împiedicând implantarea ovulului fecundat în uter, iar cel hormonal eliberează continuu un hormon derivat din progesteron.
7. #Inelul vaginal
Se poartă în vagin timp de 21 de zile pe lună, perioadă în care va elibera în mod constant hormoni care previn instalarea unei sarcini.
8. #Diafragma
Diafragm e un mușchi care participă la funcția respiratorie, diafragma e un dispozitiv cu aspectul unui căpăcel din silicon care acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să-și facă drum spre ovul. Se folosește prin inserare înaintea contactului sexual, fiind – cum ar veni – corespondentul feminin al prezervativului.
9. #Plasturelehormonal
Cu o eficiență foarte ridicată, plasturele hormonal conține aceiași doi hormoni ca și pilula contraceptivă, doar că aceștia ajung în fluxul sanguin prin piele, nu pe cale digestivă. Trebuie însă avut grijă să fie înlocuit după 7 zile.
10. #Contraceptivulinjectabil
O înțepătura (de ac!) pe lună sau o dată la 3 luni – în funcție de produsul recomandat de medicul ginecolog – va lua grija unei sarcini nedorite pe respectivele perioade de timp.
11. #Implantulsubdermic
Constă în inserarea în zona superioară a brațului sau antebrațului, în cadrul unei proceduri chirurgicale minore, efectuată sub anestezie, a 6 capsule moi din cauciuc siliconic sau a unui bețisor subțire, conținând progesteron. Acesta va fi eliberat constant în organism și va modifica funcționarea normală a ovarelor.
12. #Ligaturatubară (sau legarea trompelor)
Este o metoda permanentă de contracepție la care se apelează atunci când femeia nu-și mai dorește copii sau decide împreună cu partenerul că nu mai vor să devină părinți. De asemenea, este o metodă folosită în cazurile în care o sarcină ar pune în pericol viața femeii sau atunci când între parteneri nu există compatibilitate genetică.
13. #Vasectomia
Așa cum la femei este legarea trompelor, așa este la bărbați vasectomia: o metodă contraceptivă permanentă ce constă în sigilarea canalelor deferente. Procedura nu afectează nici libidoul și nici performanța sexuală.
Iată și cele mai rezistente trei mituri despre contracepție:
MIT 1: Atunci când iei anticoncepționale trebuie să faci pauze.
MIT 2: Anticoncepționalele îngrașă.
MIT 3: Pilulele contraceptive afectează fertilitatea
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0 ! Aici afli despre #SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi #nutritie, #cancer, #diabet, #hipertensiune, #glicemie, dar și interviuri cu #doctori din diverse specialități ale medicinei precum #oncologie, #cardiologie, #endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopotel ca să primești notificări cand postăm https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează