Organismul Uman
10 metode să SCAPI de INSOMNIE
Dacă acest video ți s-a părut interesant, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost VERIFICATE si VALIDATE MEDICAL de dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog, care ne susține în tot ce facem și căruia îi mulțumim.
Mai multe despre domnul doctor aici: https://www.instagram.com/ovidiu.tud/?hl=en
Ce facem când avem probleme cu somnul?
Ne repezim în medicamente? Ne, ne, ne, ne… Din fericire, fără rețetă nu poți lua decât gargară de suplimente alimentare, din plante, cu melatonină și cu ce o mai fi prin ele, care sunt sau nu eficiente. Zic din fericire, pentru că „pe vremea mea” (bine că nu mai e așa!), Diazepam și Fenobarbital cumpărai fără nicio problemă, ca pe Extraveral sau Rivanol. Ei bine, când încerci să-ți învingi insomnia, nu cu medicamente începi. Ele ar trebui să fie ultima soluție, nu prima. Întâi te concentrezi pe controlul stimulilor, pe igiena somnului și pe tehnicile de relaxare. Ai grijă să nu mai consumi cofeină și alcool seara, în orele care o preced pe cea de culcare, să ai în dormitor o temperatură confortabilă pentru tine (să doarmă în sufragerie cui nu-i convine!), să fie liniște și întuneric, fără televizor, tabletă, laptop, telefon. Apoi, poate fi de folos să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. O metodă este și să mergi la culcare doar atunci când te simți obosit, și dacă după 20 minute de stat în pat nu ai adormit, să te dai jos, să găsești ceva de făcut (ceva relaxant, cum ar fi să citești ceva, de exemplu) și să te întorci când te pălește moleșeala. (Am făcut așa o dată, m-am apucat de scris și mă jur că nu știu când s-a facut 4 dimineața… A adomit patul singur.) A, să nu uit! Și să reziști cu toate puterile din tine, să nu cedezi tentației de a trage un pui de somn după-amiaza. (Am avut puișori din astia și pe la 120 de… minute, așa.)
Pentru cei care lucrăm de acasă: anularea rutinei pe care o aveam când plecam zilnic de acasă, s-ar putea să fie o cauză a insomniei. Că noi aproape că nu mai știm cînd e noapte, când e zi… Este foarte importantă o rutină care să implice expunerea la lumina naturală exterioară. Făcând acest lucru dimineața, creierul primește semnalul că e timpul sa fii și să rămâi treaz, iar acest lucru îți va da mai multe șanse seara să adormi la momentul potrivit. Deci, dimineața, trage o zdreanță pe tine, încalță ce găsești, ieși afară și plimbă-te un sfert de oră. Da, da, da, așa, de nebun, fără țintă. Și mai poți încerca și tehnici de relaxare cum sunt masajul, meditația sau exercițiile de respirație. (Mâncatul ciocolatei și paharul de vin nu sunt tehnici de relaxare…)
Dacă ai auzit vreodată că valeriana te trimite la nani și îți și îmbunătățește somnul, vezi că descoperiri recente au arătat că valeriana nu e o treabă așa de sigură cum se credea, că are efecte secundare adverse și mai bine să nu pui gura pe ea. Acum că am ajuns la… buruieni, chiar dacă nu au cine știe ce eficiență (și multă lume le consideră inutile), măcar nici rău nu fac. Dar dacă ești dintre cei care preferă astfel de metode naturale înaintea sau în locul somniferelor, de ce n-ai încerca? Deci poți să apelezi la mușețel (fie sub formă de ceai, fie de ulei esențial, în aromaterapie, pentru că poate avea efect sedativ și de stimulare a somnului) sau la uleiurile esențiale de bergamotă, eucalipt, mentă, ylang-ylang sau lavandă (asta a funcționat la mine, am descoperit accidental, dar cum v-am spus, în cele mai multe dintre nopți nu prea am vreun interes să dorm). Privarea de somn are un impact semnificativ asupra sănătății, șsi asta nu este o exagerare. Știu că este greșit ce fac, îmi pun un morman de cenușă în cap, dar dacă nu-mi ajung orele din zi… O să vină și vremea aia când voi dormi.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#romania #insomnie #sanatate
Comentează